Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering: is het nodig en waar let je op?

Het is geen onderwerp waar je graag over nadenkt: je eigen uitvaart. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de financiële kant ervan. Een uitvaart kan behoorlijk in de kosten lopen en je wilt je nabestaanden niet met onverwachte uitgaven achterlaten. Maar is een uitvaartverzekering echt nodig? En zo ja, welke past het beste bij jouw situatie? In deze blog helpen we je bij het maken van deze keuze.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die (een deel van) de kosten van je uitvaart dekt. Dit kan in de vorm van een geldbedrag of door het direct regelen van de uitvaartdiensten. Door een verzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële afhandeling.

Heb je een uitvaartverzekering echt nodig?

Sommige mensen kiezen ervoor om zelf geld opzij te zetten voor hun uitvaart, terwijl anderen liever de zekerheid van een verzekering hebben. Een uitvaartverzekering kan vooral nuttig zijn als:

  • Je niet genoeg spaargeld hebt om je uitvaartkosten te dekken.
  • Je wilt voorkomen dat nabestaanden voor deze kosten opdraaien.
  • Je graag alles goed geregeld hebt, zonder dat je dierbaren zich zorgen hoeven te maken.

Zonder uitvaartverzekering moeten je nabestaanden de uitvaart kosten voorschieten. Vaak worden bankrekeningen van een overledene tijdelijk bevroren, wat extra complicaties kan opleveren.

De verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, elk met hun eigen kenmerken:

  • Natura verzekering: deze verzekering dekt de kosten van specifieke uitvaartdiensten, zoals een kist, rouwkaarten en de ceremonie. Je hebt vaak minder keuzevrijheid, omdat deze diensten alleen vergoed worden door de uitvaartonderneming die verbonden is aan de verzekeraar.  Kies je een andere uitvaartondernemer dan wordt er een vast bedrag uitgekeerd, wat kan betekenen dat je bij moet betalen.
  • Kapitaalverzekering: hierbij krijgen je nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waarmee ze zelf de uitvaart kunnen regelen.
  • Combinatie-uitvaartverzekering: een mix van de natura- en kapitaalverzekering. Nabestaanden krijgen zowel een dienstenpakket als een vrij te besteden bedrag. Hierbij geldt ook dat verbonden bent aan de uitvaartondernemer die verbonden is aan de verzekeraar. Kies je zelf een andere uitvaartondernemer dan wordt voor het dienstenpakket een vast bedrag uitgekeerd. 
  • Koopsomverzekering: je betaalt in één keer een groot bedrag en bent daarmee verzekerd voor de kosten van je uitvaart. Dit kan voordelig zijn als je ouder bent en geen maandelijkse premie wilt betalen.

Hoe duur is een uitvaart?

Als je besluit om je niet te verzekeren, zullen je nabestaanden de kosten voor hun rekening nemen. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van veel factoren, waardoor er geen standaardprijs is. Wil je een duidelijk beeld van de kosten? Dan is het verstandig om een wensgesprek aan te vragen. Tijdens zo’n gesprek worden je uitvaartwensen besproken en krijg je een kostenindicatie. 

Factoren die financieel veel invloed hebben op het uiteindelijke kostenplaatje zijn onder andere de keuze tussen een begrafenis of crematie, het aantal gasten, de locatie van de uitvaart en extra’s zoals bloemen en catering.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering afsluiten is een persoonlijke keuze. Let bij het vergelijken op de volgende punten:

  • Premie en leeftijd: hoe jonger je bent bij het afsluiten, hoe lager de maandelijkse premie. Sommige verzekeringen hebben een vaste premie, terwijl anderen dit jaarlijks verhogen.
  • Indexering: zorg ervoor dat de verzekering meegroeit met de stijgende uitvaartkosten. Anders loop je het risico dat het uitgekeerde bedrag in de toekomst niet toereikend is.
  • Vrije keuze uitvaartverzorger: sommige naturaverzekeringen werken met vaste uitvaartverzorgers. Wil je zelf een uitvaartverzorger kiezen? Controleer dan de voorwaarden.
  • Wat als de verzekering niet toereikend is? Het is verstandig om periodiek te controleren of je verzekering nog aansluit bij je wensen. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet de enige optie. Er zijn alternatieven die voor sommige mensen beter kunnen werken:

  • Zelf sparen: Je kunt geld opzij zetten op een aparte rekening om je uitvaart te bekostigen. Dit geeft volledige controle, maar vergt discipline.
  • Uitvaartdeposito: Dit is een geblokkeerde spaarrekening speciaal voor uitvaartkosten, vaak met een aantrekkelijke rente.
  • Aansluiten bij een uitvaartvereniging: Sommige uitvaartverenigingen bieden leden een collectieve regeling, waardoor je minder betaalt voor een uitvaart.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Wat gebeurt er als er geld overblijft na de uitvaart? Dit hangt af van de verzekering. Soms wordt het resterende bedrag aan nabestaanden uitgekeerd, maar bij naturaverzekeringen vervalt het vaak aan de verzekeraar.

Kan ik een uitvaartverzekering nog op latere leeftijd afsluiten? Ja, maar hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Soms is een koopsomverzekering dan een betere optie.

Hoe kies ik de juiste dekking? Bedenk hoe je uitvaart eruit moet zien en bereken de kosten. Kies op basis daarvan een verzekering die past bij jouw wensen. Je kunt dit voorbereiden door met ons je wensen te bespreken tijdens een wensgesprek. 

Stel je verzekeringsvragen aan Ametista 

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar kan veel zorgen wegnemen voor jezelf en je nabestaanden. Het is belangrijk om goed te vergelijken en te bepalen welke verzekering het beste bij je past. En wie weet is voor jou een verzekering niet nodig. Wil je weten wat een uitvaart voor jou zou kosten? En wil je advies over een passende verzekering? Wij helpen je graag om het plaatje compleet te krijgen. 

Overige inspiratie

januari 2024